News Stories

Kontrowersje wokół parówek

fitness-1758625_1920

Parówki, czyli wyroby mięsne o walcowatym kształcie, są bardzo osobliwym produktem przemysłu mięsnego: są jednocześnie najchętniej kupowane w mięsnych sklepach i owiane najbardziej tajemniczą, niepokojąco złą sławą. O domniemanym realnym składzie parówek krąży wiele wręcz nieprawdopodobnych informacji i opowieści, a niewątpliwie służy im to, że na parówki składa się mięso tak przetworzone, że nie sposób dociec, jak wyglądało ono przed obróbką i czego rzeczywiście użyto do produkcji. Niewątpliwie jednak same substancje konserwujące i poprawiające smak nie poprawiłyby walorów kiepskiej bazy mięsnej, nie można zapominać też o tym, że tak jak w przypadku każdej żywności, istnieją pewne wytyczne, od których producenci nie mogą się uchylać, zatem efekt ich pracy musi prezentować poziom przynajmniej zadowalającej jakości. Budowania aury grozy wokół parówek  nie warto brać więc na poważnie. Po ten produkt żywnościowy mogą z pewnością bez obaw sięgać ci, którzy chcieliby włączać mięso do swojego jadłospisu, ale nie lubią sami pracować na jego surowych sztukach.

1 Comment

  1. Ania34
    / Odpowiedz

    Od czasu do czasu można zjeść parówkę, jeszcze nikt od tego nie umarł (chyba) ;).

Leave a Reply